nasza oferta kursów i szkoleń dla szkół

szkolenia dla nauczycieli

Zapraszamy wszystkich pracowników oświaty do zapoznania się z naszą ofertą dotyczącą przeciwdziałania narkomanii i agresji w szkołach.

Od nauczycieli w obecnym okresie oczekuje się coraz większych kompetencji  również w zakresie zarezerwowanym dla innych zawodów takich jak znajomość przepisów prawnych, umiejętność radzenia sobie w kryzysowych sytuacjach, zarówno intelektualnie jaki i fizycznie. Aby móc sprostać tym wyzwaniom zorganizowaliśmy cykl szkoleń poświęconych przeciwdziałniu realnym zagrożeniom, jakie mogą spotkać nauczycieli w sytuacjach życia codziennego.

Cel szkolenia:

szkolenie uczy prawidłowo oceniać sytuację, rozpoznawać emocje ucznia, daje wiedzę jak go wyciszyć i uspokoić – wreszcie pozwala uniknąć ataku agresji. Omówienie procedur postępowania nauczycieli i metod współpracy z policją w sytuacjach związanych ze zjawiskami agresji i przemocy w szkole.

Program:

• Zajęcia warsztatowo wykładowe pt. „Jak rozpoznać, że uczeń bierze narkotyki”
  • podstawowa wiedza o środkach odurzających; prezentacja akcesoriów służących do używania narkotyków, objaśnienie działania testów, omówienie symptomów wskazujących na kontakt nastolatka z narkotykiem
  • Zajęcia wykładowo-warsztatowe pt., „Co robić, gdy uczeń bierze narkotyki - podstawowe interwencje pedagogiczne i prawne, sposoby obrony przed agresją – zajęcia praktyczne z samoobrony".
  • Szkolenie pt. - „Przyczyny i mechanizmy zachowań agresywnych wśród młodzieży oraz strategie zaradcze: długofalowe i interwencyjne”.

Nasza propozycja szkoleniowa ma podnieść profesjonalizm, efektywność, doskonalenie organizacji i metodyki pracy, ale przede wszystkim bezpieczeństwo uczniów i nauczycieli.

OFERUJEMY RÓWNIEŻ REALIZACJĘ WARSZTATÓW:

1. Mediacje - rozwiązywanie konfliktów w społeczności szkolnej
  2. System bezpieczeństwa ucznia w placówce oświatowej
  3. Mobbing w szkole
  4. Profilaktyka uzależnień
  5. Motywacja na proces uczenia się ucznia
  6. Protokołowanie posiedzeń rad pedagogicznych
  7. Coaching dla nauczycieli (coaching w edukacji)
  8. "Dłużej już tak nie mogę - syndrom wypalenia zawodowego nauczyciela"

szkolenia dla rodziców

Partnerska współpraca pomiędzy szkołą i rodziną jest jednym z kluczowych warunków skutecznego przeciwdziałania i zapobiegania przemocy szkolnej oraz wyrazem troski o rozwój oraz jakość edukacji i wychowania dzieci.

Rodzice powinni brać aktywny udział w procesie rozwoju szkoły. Mogą oni dostrzec takie sprawy, które wymkną się spod kontroli nauczycieli, a które są ważne dla szkoły i bezpieczeństwa dzieci.

Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze zagadnienia tematyczne realizowane podczas szkoleń dla rodziców:

• Co robić, gdy: moje dziecko jest uzależnione, nie wstaje od komputera, dziwnie się ubiera, spotyka się z „niepokojącymi” osobami lub jest agresywne, albo stało się ofiarą agresji?
  • Świ@domie w sieci - czym jest child grooming, cyberprzemoc, sexting?
  • Jak rozpoznać, że dziecko bierze narkotyki, dopalacze lub inne środki odurzające?
  • Coaching rodzicielski

Nasze propozycje wzbogacamy na bieżąco. Jesteśmy też otwarci na inne i nowe tematy, których nie ma w przedstawionej ofercie. Jeśli nie znaleźli Państwo interesującego obecnie rodziców tematu, możemy przygotować szkolenie na zamówienie.

Szkolenia dla uczniów

Zapraszamy na zorganizowany przez nas cykl szkoleń poświęconych bezpieczeństwu dzieci i młodzieży:

Przeciwdziałanie narkomanii i agresji w szkołach
Obrona przed agresywnym psem
Bezpieczna droga do domu
„Ewakuacja” – edukacja przeciwpożarowa

Warsztaty nauczą uczestników jak kreować sprzyjającą bezpieczeństwu, atmosferę społeczną w szkole. Uczeń będzie potrafił:

• rozpoznawać sygnały wskazujące na zagrożenia, płynące z wyglądu oraz zachowania uczniów;
  • adekwatnie reagować na zachowania dysfunkcyjne, agresywne oraz deorganizujące życie klasy i szkoły;
  • określać przyczyny zachowań dysfunkcyjnych wskazujących na niedostosowanie społeczne (palenie papierosów, picie alkoholu, przyjmowanie środków psychoaktywnych, brak realizacji obowiązku szkolnego, uprawianie nierządu, kradzieże, pobicia) oraz dobrać do nich odpowiednie środki wychowawcze;
  • nawiązać w tym celu współpracę ze środowiskiem lokalnym (placówkami pomocowymi, służbami mundurowymi, wymiarem sprawiedliwości) oraz rodziną ucznia

Uczeń zrozumie wagę współpracy z rodzicami/opiekunami w tym z rodzicem trudnym i konfliktowym.

Program bezpieczna szkoła

Co robić gdy staniemy się uczestnikami napadu dokonywanego przez zdesperowanego zabójcę? Ostatnia masakra dzieci i nauczycieli w Stanach Zjednoczonych w szkole w Newton każe nam podjąć dyskusję ten temat. Zamachowiec zastrzelił 26 osób, w tym 20 dzieci. Takie zbrodnie zdarzają się coraz częściej, musimy więc wiedzieć jak postępować, gdyby do nich doszło w naszym życiu. Chociaż w polskich szkołach takie wydarzenia jeszcze nie miały miejsca, zagrożenie jest coraz bardziej prawdopodobne.

Poniżej przedstawiamy zarys programu szkolenia z zakresu procedur działania w sytuacjach kryzysowych w placówce oświatowej.

CEL SZKOLENIA: poruszenie tematu bezpieczeństwa; zwiększenie świadomości zagrożeń w środowisku szkolnym; zwrócenie uwagi i nauczenie w jaki sposób można rozpoznawać zagrożenie, prowadzić rozmowę z agresorem, bronić się i wołać o pomoc w sytuacji niebezpiecznej.

Program:

1. Ocena sytuacji dotyczącej zagrożenia atakiem napastnika
  2. Rozpoznawanie i unikanie zagrożeń.
  3. Wskazanie sytuacji niebezpiecznych, motywów działania napastników.
  4. Przygotowanie psychiczne do sytuacji w czasie zagrożenia i dużego stresu
  5. Właściwa reakcja psychiczna na agresję
  6. Przejmowanie kontroli nad zachowaniem napastnika i odpieranie ataku
  7. Bezpieczne poruszanie się w miejscach publicznych
  8. Wykorzystanie i dostosowanie do sytuacji zagrożenia swoich umiejętności samoobrony
  9. Trening praktycznych umiejętności samoobrony w oparciu o działania prewencyjne
  10. Zasady współdziałania ze służbami ratunkowymi

Naszym celem jest  zbudowanie w uczestnikach zajęć umiejętności radzenia sobie w stresowych sytuacjach. Chcemy pokazać, jakie symptomy poprzedzają ewentualny akt agresji i jak temu zapobiegać, nauczyć je przełamania pewnej bariery, powiedzenia jasnego i stanowczego NIE dla agresora.