JAROSŁAW BANASIK

Instruktor rekreacji konnej. Kawalerzysta ochotnik. Skoczek spadochronowy

Regionalista. Redaktor gazet lokalnych. Od ponad 20 lat członek Stowarzyszenia Prasy Lokalnej w Poznaniu, prze dwie kadencje członek Zarządu SPL. Nauczyciel. Aktywnie jeździ konno od 47 lat – instruktor rekreacji konnej. Od 2003 roku kawalerzysta ochotnik w barwach 8 PU księcia Józefa Poniatowskiego w Krakowie. Główny moderator ogólnopolskiego Forum Kawalerii www.forim.ulani.pl. Od 14 lat członek i wokalista Wojskowego Zespołu Wokalnego „KONSONANS”. Od 15 lat skoczek spadochronowy. Z zamiłowania rymarz.

DOWIEDZ SIĘ O MNIE WIĘCEJ:

REGIONALIZM, PRASA LOKALNA

Nazywam się Jarosław Banasik. Urodziłem się w 1956 roku. Moje życie to spełnianie własnych marzeń i szukanie nowych doświadczeń, które kształtują mnie jako człowieka i udowadniają innym, że wiek jest tylko stanem umysłu.
Moje zamiłowanie do historii i kultury przekłada się również na moją działalność regionalisty i redaktora prasy lokalnej przez 25 lat w miesięcznikach „Z życia gminy” i „Nowy Kurier Chmielnicki”. Jestem autorem kilku książek i wielu artykułów o historii Pacanowa i okolic. Przez ponad 20 lat aktywnie działałem w Stowarzyszeniu Prasy Lokalnej w Polsce.

SPADOCHRONY

Równolegle do moich zainteresowań jeździectwem i dziennikarstwem, od ponad 15 lat spełniam się jako skoczek spadochronowy. Zacząłem skakać w wieku 53 lat.

Oddałem już ponad 300 samodzielnych skoków, głównie z wysokości 4000 m (najwyższy 6200 m) co jest dla mnie źródłem ogromnej adrenaliny i satysfakcji. Każdy skok to dla mnie nie tylko test umiejętności, ale także możliwość przełamywania własnych barier i poszukiwanie doskonałości oraz stałego dbania o kondycję fizyczną.

KAWALERIA OCHOTNICZA

Moją wielką pasją jest jazda konna, którą praktykuję od 47 lat, również jako instruktor rekreacji konnej. Odkąd po raz pierwszy w życiu zobaczyłem obraz W. Kossaka przedstawiający polskich ułanów, marzyłem o tym, aby kiedyś założyć mundur kawaleryjski.

To również zainspirowało mnie od nauki jazdy konnej. I wreszcie w 2003 roku zostałem członkiem Koła Pułkowego 8 PU księcia Józefa Poniatowskiego w Krakowie i podjąłem szkolenie kawaleryjskie, biorąc udział w wielu paradach, rekonstrukcjach i inscenizacjach, doskonaląc umiejętności jeździecki i władania bronią białą. Jestem głównym moderatorem ogólnopolskiego Forum Kawaleryjskiego, współpracowałem przy wydawaniu Wielkiej Księgi Kawalerii Polskiej. Pozwala mi na dzielenie się wiedzą,  propagowanie historii polskiej kawalerii i tradycji kawaleryjskich naszego kraju.

WOJSKOWY ZESPÓŁ WOKALNY KONSONANS

Nie mogę również pominąć mojego zaangażowania w Wojskowy Zespół Wokalny „Konsonans”, gdzie od 2010 roku kultywujemy polską pieśń i piosenkę wojskową – od powstania styczniowego po ostatnie festiwale w Kołobrzegu. To połączenie muzyki, historii i wojskowej tradycji jest dla mnie kolejnym polem zainteresowań, w którym mogę się realizować i rozwijać. Nasz kwartet ma w swoim repertuarze ponad 40 pieśni, piosenek i kolęd wojskowych.

Moje życie to ciągła nauka i pasja, której staram się oddawać w każdym aspekcie mojej działalności, zarówno jako instruktor, skoczek, historyk, jak i muzyk. Pragnę przez to przekazać innym inspirację do szukania i rozwijania własnych zainteresowań, które czynią życie pełniejszym i bardziej satysfakcjonującym. Każde z tych doświadczeń ukształtowało mnie nie tylko jako specjalistę w swoich dziedzinach, ale przede wszystkim jako człowieka, który nie boi się wyzwań i zawsze dąży do bycia lepszą wersją siebie.

Interesuje Cię nasz kurs? Zostaw numer telefonu a oddzwonię.